Duurzaamheidsstrategie

Bij Van der Valk Hotel Veenendaal zetten wij ons in om te ondernemen vanuit een duurzaam en maatschappelijk verantwoord oogpunt. Vanaf de eerste schetsen van het pand tot in de huidige bedrijfsvoering, wordt er nagedacht over hoe wij onze gasten een optimaal verblijf kunnen bieden en daarnaast van toegevoegde waarde kunnen zijn voor onze omgeving.

BETROKKENHEID

Timo & Toco
Van der Valk Hotel Veenendaal heeft in Ouwehands Dierenpark twee “eigen” toekans: Timo & Toco. Met het adoptantenprogramma dragen we bij aan de verzorging van onze toekans en aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving van hun soortgenoten in het wild.

Hotels For Trees
Als partner van Hotels For Trees leveren we een concrete bijdrage aan een groenere hotelwereld. Wanneer een gast ervoor kiest om tijdens het verblijf de kamerschoonmaak over te slaan, wordt er per overgeslagen schoonmaakbeurt een boom geplant. Als gunstige bijkomstigheid bespaart dit ook water, stroom en schoonmaakmiddelen.

EARTH Water
Op onze kamers bieden we gasten bij aankomst een flesje water van EARTH Concepts. De verpakkingen van deze flesjes zijn voor 88% gemaakt van plantaardig materiaal en 100% recyclebaar. EARTH Concepts doneert de volledige nettowinst aan waterprojecten in gebieden waar dit het hardst nodig is.

Inclusief personeelsbeleid
Wij voeren een personeelsbeleid waarbij we kijken naar de persoon en we focussen ons op de kwaliteiten die een (nieuwe) collega met zich meebrengt. Van der Valk Hotel Veenendaal heeft, mede dankzij het partnerschap met het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION Vallei), onder andere personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Daarnaast bieden wij wekelijks een groep stagiaires van voortgezet speciaal onderwijs De Blink de mogelijkheid kennis te maken met de hotelbranche.

Goede doelen
Jaarlijks stellen wij een aantal overnachtingen, diners en brunches beschikbaar voor goede doelen die ons aan het hart gaan en waar we ons mee verbonden voelen.

ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN

Minibars
De minibars op alle 152 kamers zijn voorzien van een aan- en uitschakelaar, waardoor deze alleen energie verbruiken indien de kamer bezet is en de gast dit nodig acht.

Klimaatcontrole hotelkamers
De klimaatcontrole op de hotelkamers wordt automatisch uitgeschakeld. Hierdoor blijft deze niet onnodig aan staan als de kamer niet gebruikt wordt. Daarnaast is de klimaatcontrole voorzien van een boven- en ondergrens qua temperatuur.

Klimaatcontrole zalen
De klimaatcontrole in al onze zalen is gekoppeld aan het reserveringssysteem. Hierdoor herkent het klimaatsysteem wanneer een zaal verhuurd is. De zaal zal uitsluitend gekoeld of verwarmd worden wanneer deze in gebruik is.

Bewegingssensoren
Diverse ruimtes in het hotel zijn voorzien van een bewegingssensor om de verlichting in- en uit te schakelen. Hierdoor wordt onnodig verbruik eenvoudig voorkomen.

Waterbesparing
Al onze toiletten zijn voorzien van waterbesparende doorspoelknoppen. Met stickers informeren wij onze gasten over het gebruik en sporen we ze aan om minder water te verbruiken. Met bijna 200 toiletten in het gehele pand heeft dit een behoorlijke impact! 

DUURZAME INSTALLATIES

Zonnepanelen
Het dak van het hotel is voorzien van maar liefst 331 zonnepanelen waarmee we een deel van onze eigen energie klimaatneutraal opwekken.

Laadpalen
Van der Valk Hotel Veenendaal heeft een intensieve samenwerking met Allego. Het hotel is daardoor onderdeel van het internationale snellaadnetwerk van Allego. Samen maken we stappen in de mobiliteitstransitie om elektrisch rijden toegankelijk te maken.

WKK Installatie
Oftewel warmtekrachtkoppeling: een verbrandingsmotor met een energiecentrale. Er wordt door een warmtekrachtkoppeling gelijktijdig energie én warmte opgewekt.

KAT Systeem
Oftewel Kitchen Air Technologie. In de keuken wordt veel warmte geproduceerd door bijvoorbeeld ovens, bakplaten, warmtelampen, etc. De warme lucht die in de keuken wordt geproduceerd, wordt afgevangen via de afzuigkap, gefilterd en daarna gebruikt in het circuit voor het bijverwarmen van het tapwater en de luchtbehandeling.

Slim gebruik installaties
De opstarttijden van onze installaties, zoals het ventilatiesysteem, zijn zo efficiënt mogelijk ingesteld. Hierdoor wordt er in grote ruimtes, die bijvoorbeeld in de nacht niet gebruikt worden, geen onnodige energie verbruikt.

Isolatie leidingen en appendages
Door het isoleren van leidingen en alle koppelingen blijft de warmte in de leidingen en gaat deze niet verloren.

Koper/zilver ionisatie water
Door dit systeem wordt legionella in het leidingwater voorkomen. Dit zorgt ervoor dat we niet preventief leidingen hoeven door te spoelen en veel water besparen. Daarnaast kan de temperatuur van het warme water worden teruggebracht naar 50 graden, wat weer een hoop energie bespaart. Dubbel winst dus.